Menu
Super User

Super User

Pse ju duhet një faqe interneti për biznesin tuaj?

Bota sot është e lidhur në rrjet. Me hyrjen dhe masivizimin e telefonave dhe tabletave, sot më shumë se kurrë aksesi në internet është i mundur për të gjithë. Disa orë në ditë qasje në internet po bëhen pjesë e rutinës së çdo shqiptari. Dhe të gjithë këta njerëz janë klientët tuaj potencialë. Po, e lexuat drejtë, të gjithë këta njerëz mund të bëhen klientët tuaj nëse ju shisni diçka që atyre ju intereson. Por si?

Reklama është shpirti i tregtisë — thotë klisheja më e njohur në botën e biznesit. Nëse nuk jeni dakord plotësisht, është e kuptueshme, por çdokush që bën biznes, e di vlerën e reklamimit dhe të gjithë në një formë apo tjetër, i bëjnë reklamë asaj që shesin, shërbim apo produkt, për ta çuar biznesin e tyre përpara.

Por ku të reklamojmë? Mendja direkt shkon tek reklamë në televizion. Janë ato reklama që kanë çuar para biznesin për një kohë shumë të gjatë, dhe vazhdojnë ta çojnë. Por jo të gjithë mund ta përballojnë një reklamë në televizion. Edhe nëse mund ta përballojnë, të gjithëve ju duhet ajo për të cilën do flasim sot, një faqe interneti.

 

Ka shumë arsye dhe më poshtë do të paraqesim 5 prej pse biznesit tuaj i duhet një faqe interneti:

 

1. Ju ekzistoni

Sa herë ju ndodh që kur ju duhet diçka, gjëja e parë që bëni është një kërkim i shpejtë në Google? Pikërisht, shpesh. Nëse një klient potencial dëshiron të blejë diçka që ju shisni dhe bën një kërkim në internet për të parë çka ofrohet, do ishte fantastike nëse biznesi juaj do të dilte në listën e rezultateve. Dhe kjo mund të ndodhë vetëm nëse ju keni një faqe interneti. Siç, mund ta shikoni, faqja e internetit shërben si një vitrinë ku të gjithë të interesuarit mund të hedhin një sy shërbimeve apo produkteve tuaja, dhe të konvertohen në klientë pa aspak mundim nga ana juaj. Kjo është një mrekulli e internetit.

 

2. Ju jeni profesionistë

A nuk do t’ju pëlqente që në kartëvizitën tuaj të kishit faqen tuaj të internetit? Sigurisht që po. Kjo është një arsye për të shpërndarë kartëvizitën me qejf. Një kartëvizitë ku ju paraqisni faqen tuaj të internetit dhe një email me domain-in e biznesit tuaj është diçka që të bën t’i mbash shpatullat drejtë dhe lë një përshtypje shumë të mirë tek marrësi. Nëse ju keni në kartëvizitë thjesht një email të ofruar falas nga gmail.com, yahoo.com apo outlook.com, të jeni të sigurt që nuk po impresiononi askënd. Përkundrazi, mund të mos merreni shumë seriozisht. Prandaj, ndihmojeni forcimin e markës tuaj me pajisen me një faqeje interneti.

 

3.  Ju forconi markën

Klientët potencialë të cilët kanë mbërritur në faqen tuaj të internetit nga një kërkim në Google apo të tjerë që ju i keni referuar aty me anë të kartëvizitës tuaj ose në një formë tjetër, u jepet mundësia të shpenzojnë kohë me markën tuaj duke komunikuar dhe duke u familjarizuar me të. Vizitorët e faqes kanë mundësi ta shohin logon, simbolin e biznesit tuaj, në detaj pa asnjë limit kohor. Atyre u jepet rasti të shfletojnë katalogun e produkteve dhe shërbimeve tuaja dhe të mësojnë se si ju punoni, sa kujdes tregoni ndaj detajeve dhe se çfarë vlere mund t’i shtoni jetës së tyre me anë të atyre çka ofroni. Për këto arsye faqja e internetit ju ndihmon që ta skalisni markën tuaj në subkoshiencën e vizitorëve përgjithmonë.

 

4. Ju shtoni klientelën

Nëse ju ja keni dalë me sukses që forconi markën dhe  t’i prezantoni produktet apo shërbimet tuaja denjësisht me anë të faqes tuaj të internetit, hap tjetër i natyrshëm është që vizitorët e faqes të bëhen klientët tuaj. Dhe ky është qëllimi kryesor i të bërit biznes, të pasurit klientë vazhdimisht.

 

5. Ju rekrutoni

Rrjedhimisht biznesi juaj do zgjerohet dhe ju do keni nevojë të gjeni njerëz të mrekullueshëm për të punuar me ju. Çdo biznes i suksesshëm ka pas tij një skuadër njerëzish dinjitozë që punojnë në sinkron dhe e çojnë atë përpara. Marrja në punë e njerëzve të duhur është shumë e rëndësishme për suksesin e biznesit tuaj, prandaj është e nevojshme që ju të tërhiqni më të mirët për të pasur dëshirë të punojnë me ju. Kjo mund të arrihet shumë lehtë me anë të faqes së internetit, ku ju i lini të kuptojë çdo të interesuari për punë në biznesin tuaj se përse ambjenti i punës që ju ofroni është ideal për të me anë të paraqitjes dinjitoze të kulturës së biznesit tuaj në faqe.

Këto ishin 5 arsye pse ju duhet të keni një faqe interneti për biznesin tuaj. Një faqe interneti është një shpenzim relativisht i vogël me një potencial shumë të madh dhe shumëplanësh. Prandaj, nëse nuk e keni akoma një të tillë, tani është tamam koha për ta marrë seriozisht këtë hap, i cili ju ndihmon të jeni të gjindshëm, të keni një imazh dinjitoz për të bërë biznes në epokën dixhitale dhe sigurisht të keni klientë të rinj.

Por një faqe interneti ka disa aspekte që duhet pasur parasysh që të japë frytet e saj dhe kjo do jetë pikërisht tema e artikullit të radhës. Mirë u lexofshim!

Baki Goxhaj

#OmniWebStudio

Si kategorizohen faqet e biznesit ?

Ndonëse në ditët e sotme në internet ka shumë tipe faqesh që kryejnë një shumëllojshmëri funksionesh apo përmbushin synime të ndryshme, për rastin tonë do prezantojmë kategoritë bazë të faqeve të biznesit.

Thënë ndryshe: nëse ju jeni duke menduar të krijoni apo keni sakaq një faqe e cila është në funksion të biznesit tuaj, synimi (kategorizimi i faqes) është baza mbi të cilën mund të vlerësohet më mirë funksionimi dhe efikasiteti i vetë faqes.

Sqarim: Këtu nuk po flasim për faqet në Facebook (shih shënimin në paragrafin e fundit)

 

Tregti online (e-commerce)

Funksioni kryesor i këtyre faqeve është mundësimi i shitjes së produkteve dhe shërbimeve të ndryshme që ofron biznesi juaj direkt nga faqja, pra pa pasur nevojë që klienti të paraqitet pranë dyqanit apo zyrave të biznesit përkatës. Ndonëse ende në fillimet e veta këto lloj faqesh po përhapen relativisht shpejt edhe në Shqipëri, por ekzistojnë ende mjaft pengesa për zhvillimin e shpejtë të këtyre lloj faqesh.

Dy shembuj (ShtepiaeLibrit.com; Neptun.al; etj)

 

Gjenerimin shitjesh (lead generation)

Këto lloj faqesh, në pamje të parë nuk duket se ndryshojnë shumë nga faqet për shitjet online, por në fakt funksioni i tyre kryesor është ai nxitës/reklamues pasi shitja e produkteve apo shërbimeve ndodh tjetër kund. Për shembull, një faqe e cila reklamon rrobat apo shërbimin e konsulencës, por nuk e shet këtë shërbim direkt nëpërmjet faqes online, në fakt u ofron klientëve potencialë të kompanisë mundësinë që të vihen në kontakt direkt me përfaqësuesit e saj për të përfituar produktin apo shërbimin e dëshiruar. Kontakti me kompaninë bëhet më pas me email, telefon, duke vizituar dyqanin/zyrën e biznesit, etj. (Shembuj janë shumica e faqeve të agjencive imobiliare, turistike, etj).

 

Publikime të ndryshme

Rasti më tipik i këtyre lloj faqesh janë gazetat apo revistat e ndryshme të cilat sigurisht ofrojnë shkrimet dhe publikimet e tyre për lexuesit e ndryshëm. Ky model biznesi funksionon nëpërmjet shitjes së abonimeve online për lexuesit e ndryshëm ose/dhe shitjes së hapësirave reklamuese te bizneset e tjera apo palët e treta, të cilat efektivisht i përdorin këto faqe për t’i vënë në funksion të gjenerimit të shitjeve për produktet apo shërbimet që ata ofrojnë nëpërmjet faqes së tyre ose pikave të shitjes/zyrës, etj.

 

Ndihmë ndaj klientit (support)

Ndonëse disi më pak i njohur për audiencën shqipfolëse, funksioni i këtyre lloj faqesh është lehtësisht i kuptueshëm. Nëse biznesi apo kompania juaj ofron një shërbim apo produkt të caktuar, funksioni i kësaj lloj faqeje është t’u ofrojë mbështetje klientëve tuaj ekzistues dhe potencialë në lidhje me nevojat/pyetje që ata kanë në lidhje me produktin apo shërbimit tuaj. Një rast mjaft tipik dhe i mirënjohur është faqja e DigitAlb-it kur një pjesë e mirë e funksionit të saj i përkushtohet mbështetjes së klientëve ekzistues me informacione dhe përgjigje për problemet që ata kanë si abonentë. Këto lloj faqesh ofrojnë informacione teknike ose forume ku klientët mund të gjejnë zgjidhjet që u nevojiten.

 

Branding (imazhi i kompanisë)

Ndonëse, ky është një nga funksionet më bazë të çdo faqeje interneti nëpërmjet të cilit përçohet imazhi dhe emri i kompanisë (branding) te klientët ekzistues dhe ata potencialë. Efektivisht, çdo faqe interneti është një faqe që ka për funksion “branding” – pra përçimin e imazhit dhe përhapjen e emrit të kompanisë apo biznesit përkatës te një audiencë sa më e gjerë. Edhe një faqe e thjeshtë kontakti, në fakt është faqe që përçon imazhin tuaj te klientët, pra duhet treguar kujdes që imazhi juaj të jetë gjithnjë i kuruar!

 

Faqet në Facebook

Një numër i madh biznesesh duket sikur e kanë “zgjidhur” problemin e faqes online me një faqe në Facebook. Por, duhet sqaruar se Facebook nuk është gjë tjetër veç se një rrejt social (sigurisht më i madhi aktualisht) por që nuk duhet të mbetet si burimi kryesor i prezantimit tuaj online, pasi kjo përmban shumë rreziqe ndër të cilat mund të përmendim a) Facebook mund t’i ndryshojë rregullat kur të dojë, mund t’ju penalizojë, kufizojë ose rrisë kostot e përdorimit; b) jo të gjithë klientët tuaj ekzistues apo potencialë janë në Facebook; c) Facebook është sot për sot rrjeti më i madh social në botë, por edhe për sa kohë! d) etj.

 

Në përfundim

Duhet të sqarojmë se synimi i një faqeje nuk mund të jetë i kufizuar vetëm në funksionin kryesor të saj, por përcaktimi i synimit (apo kategorizimi) i faqes është baza mbi të cilën mund të vlerësohen mirëfunksionimi dhe efikasiteti i vetë faqes.

Elvis Plaku

#SfidaBiznesi

Subscribe to this RSS feed

Adresa

L. Kalabria, orem Ipsum DC
Kulla II, K-V/4
10000 Prishtinë
Kosovë

Tel:

+ 377-44-253-153

e-Mail

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Na ndiqni në rrjetet sociale

Më poshtë mund të na ndiqni në rrjetet sociale! Enjoy your stay :)

Facebook Twitter Google+ RSS Dribbble Vimeo

Twitter